fbpx

Zondag 26 december 2021

Nieuwjaars- brief 2022

Voorzitter Bart Cochet blikt in deze nieuwjaarsbrief terug op 2021, waarin we ondanks corona weer verschillende zaken hebben weten te verwezenlijken.

Video

Inleiding

Hallo allemaal,

Dit is mijn tweede nieuwjaarsbrief aan jullie als voorzitter van Ouch Zo. Komende 6 januari is het exact twee jaar geleden dat Ouch Zo opgestart is. Na het bijzondere opstartjaar in 2020, is het afgelopen jaar 2021 ook speciaal geworden! In deze nieuwjaarsbrief wil ik jullie meenemen in de verwezenlijkingen in het afgelopen turbulente jaar 2021.

De eerste paar maanden van 2021 waren gevuld met het afwachten hoe de pandemie ons leven verder ging beheersen. We zaten met verschillende vragen: Wanneer gaan we weer activiteiten mogen organiseren? Wanneer gaan we fysiek terug met onze partnerscholen vergaderen en onze tools in de praktijk kunnen inzetten? Ook de overleggen met de gemeenten Roermond en Weert waren digitaal.

In het voorjaar hebben we onze eerste digitale ALV gehouden gevolgd door een digitaal klankbordgroep. Gelukkig verliep alles hierbij vlot voor een eerste keer. Daarnaast voerden we ook gesprekken met de gemeente Venlo om te kijken waar we hun kunnen ondersteunen bij hun regenboogbeleid.

Vanuit de gemeente Sittard-Geleen kwam ook een vraag om iets rond Coming Out Dag te organiseren om meer zichtbaarheid te geven aan onze gemeenschap. In een later stadium werd in onderling overleg gekozen om dit uit te stellen naar een latere periode gezien de onzekerheid i.v.m. de pandemie.

269798588_312225934111644_3707546418778219322_n
Synergieschool 1 1200x800

Zomer 

Eindelijk, Na maanden wachten.

De zomer van 2021: Eindelijk! Na maanden van wachten konden we eind juli weer activiteiten plannen en enkele van jullie ontmoeten. Hierop hadden we lang moeten wachten. En het was het waard. Ons Qafé moment in Weert en onze Picknick in Roermond. In september en oktober konden we wederom onze Qafé momenten herhalen. Onze eerste editie in Venlo was ook een succes. Onze bezoekers waardeerden deze momenten enorm en hoopten dat er nog vele mogen volgen.

In de periode voorafgaand aan Coming Out dag op 11 oktober hielden we onze Qafé momenten op diverse plaatsen die in het teken stonden van dialoog en verhalen delen. Daarnaast werden de eerste contacten gelegd met de VO scholen in Venlo om ons scholenregenboogpakket te overhandigen. De focus voor deze VO scholen lag momenteel vooral op het welzijn van de leerlingen en het aanbieden van gezond onderwijs. We hadden hier uiteraard begrip voor. Van zodra er weer meer mogelijk is, pakken we de contacten weer op en zullen we gelijkaardige Regenboogpakketten overhandigen zoals we dat ook in Weert en Roermond gedaan hebben.

Dit jaar boden we in Roermond en Weert een aangepast regenboogpakket aan, op maat gemaakt voor de diverse basisscholen. Bovendien hingen diverse VO scholen in Roermond en Weert de regenboogvlag weer uit. Mooi van hun om op deze manier zichtbaarheid te geven, en te tonen dat elke leerling zichzelf kan en mag zijn!

Ook diverse handelaars in de binnenstad van Venlo, Roermond en Weert hingen trots de regenboogvlag uit om mee te helpen onze gemeenschap meer zichtbaarheid te geven en het creëren van meer acceptatie. Dit jaar deelden we ook onze raamstickers uit.

269786629_2245479205593928_4069726641426426606_n
Shiny Shrimps

Najaar

Weert Respecteert en paarse vrijdag.

In de verschillende maanden voor november waren we ook druk bezig geweest met de voorbereidingen van onze bijdrage aan Weert Respecteert. Ouch Zo opende de maand met onze fototentoonstelling in combinatie met onze levende boeken. Heel de maand november, zelfs tot aan paarse vrijdag, konden de bezoekers en scholen onze geselecteerde foto’s bekijken en bijbehorende persoonlijke verhalen lezen via een eenvoudige scancode.

Er was ook een tweede moment met onze levende boeken. Het was mooi om te zien hoe bezoekers interactief onze boeken lazen. De dialoog die telkens ontstond, zorgde voor diepgang en een vruchtvol gesprek. Door de grote selectie aan foto’s zullen we het komende jaar 2022 nog verscheidene tentoonstellingen in onze regio kunnen uitvoeren.

In samenwerking met het filmhuis Gotcha vertoonden we de film the Shiny Shrimps. Voorafgaand aan deze film verwelkomde het bestuur van OUCH ZO de bezoekers in een kort gesprek. Na afloop dronken we nog een glaasje en werden interessante gesprekken gevoerd.

Het bestuur werd uitgenodigd door het Munttheater om de voorstelling “Met zonder ballen” bij te wonen. Dit stuk was een emotionele achtbaan over het verhaal van een transman en de reactie van zijn moeder. Uiteraard vergezeld van een kopje genderthee.

De warme contacten die gelegd werden tijdens het vorige werkjaar hebben zeker bijgedragen tot kleurrijke samenwerkingen die we deze editie hebben laten zien.

De maand december dan! Deze staat voor ons traditioneel in het teken van Paarse Vrijdag. Niet alleen op scholen hebben we hier aandacht aan besteed, maar ook online, zowel regionaal als provinciaal. Meer dan 4600 mensen zagen onze actie op de social media. Talloze mensen hebben meegedaan. Deze actie was wederom een succes! We zijn dan ook blij te mogen melden dat deze actie een jaarlijks karakter zal krijgen!

In deze winterperiode zijn we zeer actief bezig met de voorbereidingen voor het nieuwe jaar. Onze activiteitenkalender voor 2022 zal begin volgend jaar gepubliceerd worden. Hou daarom onze social media zeker in het oog!

Fototentoonstelling Bibliocenter Weert
Levende Boeken Weert

Ten slotte

We blijven ons ook in 2022 inzetten!

Tenslotte kan ik wederom als voorzitter trots zijn op alles wat we dit tweede Corona-jaar bereikt hebben met onze vereniging en de mate van flexibiliteit die we met z’n allen toonden. Het begin van dit jaar 2021 hebben we continu gekeken naar oplossingen over hoe we onze acties konden laten doorgaan. Dat van zodra we groen licht kregen van de overheid, we dan ook onze activiteiten zo snel mogelijk konden uitvoeren. Geregeld zagen we kleine lichtpunten aan de horizon en brachten we alles in paraatheid om er in te kunnen vliegen. Telkens werd dit door de overheid vooruit geschoven en moesten we geduldig wachten.

Onze positieve activiteiten in het najaar en de vooruitgangen die we geboekt hebben, de complimenten en aanmoedigende woorden die we krijgen, geven niet alleen mij maar ook het hele bestuur de moed om verder te blijven werken. Met veel enthousiasme blijven we ons inzetten om Limburg en mogelijk ook ver daarbuiten LHBTi- inclusiever te maken.

Daar hebben we ook jou voor nodig! Word vrijwilliger bij ons, of geef een kleine donatie. Ga hiervoor naar onze website! Vertel aan je vrienden, familie over ons en neem hen mee naar onze activiteiten. Toon onze website!

Voor de komende feestdagen wens ik jullie heel veel vreugde en gezelligheid. Wees veilig en verstandig, dan zien we elkaar snel op één van onze toekomstige activiteiten!

Wij van Ouch Zo wensen jullie Fijne feestdagen.