fbpx

Dinsdag 17 mei 2022

Idahot & Roze Zaterdag

Vandaag is het de Internationale Dag Tegen Homofobie en Transfobie (IDAHOT). En: OUCH ZO wil de 50-jarige jubileumeditie van Roze Zaterdag in 2029 naar Roermond halen.

IDAHOT

niet overal veilig genoeg.

Op 17 mei 2022 is het de internationale dag tegen homofobie en transfobie, ook wel bekend als IDAHOT. Als OUCH ZO vragen we dan dit jaar ook weer extra om aandacht tegen dergelijke soort van haat die wij als LHBTI-personen nog steeds dagelijks ervaren, ook hier in Nederland. 

“LHBTI’s kunnen namelijk nog altijd niet overal helemaal zichzelf zijn.”, vertelt voorzitter Bart Cochet. “Dat wil zeggen uiting geven aan hun seksuele oriëntatie of genderidentiteit. Anders gezegd: veel LHBTI’s voelen zich niet overal veilig genoeg om bijvoorbeeld met eigen partner te dansen of zelfs elkaars hand vast te houden, uit angst voor reacties van anderen al dan niet gewelddadig. Zij hebben dan ook het gevoel zich te moeten inhouden en op hun hoede te moeten zijn.”

Roze Zaterdag

50-jarig jubileum in Roermond?

Een andere belangrijke dag voor de LHBTI-community is roze zaterdag. Deze vindt ieder jaar plaats in een andere stad. In 1979 vond de eerste demonstratie plaats die de naam Roze Zaterdag droeg.

In 2029 zal het exact 50 geleden zijn dat die eerste roze zaterdag plaats vond in Roermond. Hoe mooi zou het zijn om dan de 50-jarige jubileumeditie in Roermond te kunnen vieren. OUCH ZO wil hierin alvast de initiatiefnemer zijn en samen met diverse partners kijken hoe we dit kunnen verwezenlijken!

“De eerste plannen voor een mogelijke invulling voor een spectaculair programma liggen al op tafel. Uiteraard is er nog een lange kleurrijke weg te gaan tot 2029. Maar wil je een onvergetelijke jubileumeditie neerzetten, dan moet je tijdig starten.”, geeft de voorzitter Bart Cochet als verdere toelichting.

Heb je de eerste editie zelf meegemaakt, dan hebben we jou nodig. Heb je nog toffe ideeën voor deze jubileumeditie, dan kan je ons altijd contacteren via onze socials of mail ons op info@ouchzo.nl